ANDEZİT TAŞI NEDİR?
Andezit taşı eflatun, mor, pembemsi gibi farklı renklerde olan püskürük taşlardır. Bazen de grimsi ve siyahın açık tonları şeklinde görmek mümkündür. Andezit kayaçların renkliliğinde yaşlarının etkisi bulunmaktadır. Ankara taşı olarak da adlandırılır ve bu adlandırılmanın nedeni bu bölgede daha çok bulunmasıdır. Benekli, aşınmaya dayanıklı ve kaymaz bir malzeme olması nedeniyle yapılarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Andezit Taşı – Ankara Taşı Nerelerde Kullanılır ?
Andezit levha ve plakalar genellikle duvar kaplamalarında ve döşemelerde kullanılırlar. Duvar kaplamaları yapılırken duvarın tamamı veya belli bir kısmı andezitle kaplanabilir. Zemin kaplaması olarak kaldırımlarda, döşemelerde, tretuar kaplamalarında, merdiven basamaklarında, engelli rampalarının kaplamalarında vs. yerlerde görmek mümkündür. Özelikle park ve bahçelerde, harpuşta, söve, çiçeklik gibi elemanların yapımında sıkça görmek mümkündür. Kaymaz bir malzeme olduğundan rampalarda, merdivenlerde ve eğimli yüzeylerde kullanışlıdır. Andezit taşı kullanım yerine göre, levha, plaka, bordür gibi farklı şekillerde üretilirler. Ayrıca andezit kaplama yapmanın boya ve renk gerektirmemesi de kullanım avantajlarından biridir. Dekoratif bir özelliğe de sahip olduklarından bank, çiçeklik ve diğer şehir mobilyalarında kullanılırlar. Farklı kalınlık ve boyutlarda üretimleri de yapılarak her alanda kolayca kullanılabilirler.
Andezit taşlar ile üretilen ürünler
Bir çok farklı eleman olarak andezit taşları görmek mümkündür. Bunlardan bazıları;
Andezit Taşlarının kullanım avantajları
Andezit Taşının Özellikleri
Andezit taşları çıkarıldıkları yörelere göre küçük farklılıklar gösterebilirler. Bu farklılıklar gözeneklere, doluluk oranlarına vb. durumlara göre değişir. Manisa, Afyon veya Ankara yörelerinde üretilen taşlar arasında bazı farklar gözlenebilir. Genel olarak andezit taşlarının kimyasal ve teknik özellikleri şunlardır;
Özgül ağırlık 2.67 gr/cm3
Gözeneklilik %16.10
Doluluk oranı %83.9
Basınç dayanımı 716 kg/cm2
Ezilme dayanımı 163 kg/cm3
Darbe dayanımı 12 kg/cm2
Aşınma dayanımı 18.1 cm2/cm2
Ağırlıkça su emme durumu %6.54
Porozite %9.51
Nem oranı %1.14
Bu özellikler andazit taşının üretildiği yere ve firmaya göre küçük değişiklikler gösterebilir.
KAYRAK TAŞI NEDİR?
Kayrak, bir kaya parçasıdır. Nehir ve akarsu gibi yerlerde yüzeyi düzleştirmeyi sağlar. Doğal taş kategorisinde yer alır ve özel yerlerde de çıkarılabilir. İç ve dış duvar kaplaması olarak kullanılan kayrak taşı, şömine, barbekü, park, bahçe, fırın, baca gibi yerlerin kaplamasında sık sık kullanılır. Yıllarca koruma kapasitesine sahip olan bu taş, yaz aylarında soğuk, kış aylarında ise sıcak tutma özelliğine sahiptir. Çok farklı renk tonlarına sahiptir ve diğer doğal taşlara göre maliyet konusunda daha düşüktür.
Kayrak taşı nasıl döşenir? sorusu belki de en merak edilen sorular arasındadır. Evlerine kayrak taşından aksesuar yapmak isteyenler daha iş başlamadan ‘Kayrak taşı nasıl döşenir ?’ gibi bir soru sorarlar. Fakat kayrak taşı o kadar da zor bir işlem ile uygulanmaz.
İşçiliği kolay olduğu gibi kırılma ya da çatlama sıkıntısı da yaşanmaz. Rahatlıkla kullanılabilen bu taş için ‘Kayrak taşı nasıl döşenir? ‘ gibi bir dert de ortaya çıkmaz. Öncelikle kayrak taşı döşenecek yerin düzleştirilmesi gereklidir. Eğimli ya da pürüzlü bir yere kayrak döşenemez, döşense bile düz bir yere yapılan gibi durmaz. Bahçe, duvar ya da yol gibi bir yer düzleştirildikten sonra, kayrak taşının yapışması için gereken özel yapıştırıcı sürülür. Sonrasında ise kayrak taşının belli bir boyut ya da şekli olmadığı için zemine uygun olan taşlar seçilmesi gereklidir. Tam oturması için de kayrak taşında kırılma gibi işlemler yapılır.
Kayrak taşları döşenirken aralarında boşluk bırakılmaması gerekir. İç ve dış duvar gibi uygulamalarda bu olay rastlanmadığı gibi, bahçe ve yol gibi uygulamalarda en dikkat edilmesi gereken konudur. Daha çok kum alanların bırakılması istenir. Çünkü bahçeye güzellik katan çim gibi bitkilerin ortaya çıkması istenir. En çok zorlanılan ve en önem gösterilmesi gereken yer şüphesiz duvar köşeleridir. Kayrak taşını, belli bir yerden başlayarak döşenmesi gerekir. Köşelerde alanların bitmesi yüzünden kırılmalar bu sayede engellenir ve belirli ölçülerde duvara monte edilir.