Su yaşamımız için gerekli olan en temek besin maddesi iken her zaman bizlere sağlık getirmez. Bazı durumlarda sudan kaçınmaz ve onun vereceği zararlara da önlem almak gerekir. Bunlardan biri de su yalıtım sistemleridir. Çünkü yaşadığımız alanlara zarar gelmemesi için en başta çatı kavramının oluşması yağışlardan yani sudan bizleri korumak için ortaya çıkmıştır. Ancak zamanla suyun ve diğer etkenlerin sadece çatıdan değil aynı zamanda binanın her yerinden gelebileceği anlaşılınca binalar ortaya çıkmıştır. Dış etkenlerden kendimizi korumak için su yalıtım sistemlerine başvururuz. Bu sistemler ile yapımızı korumak ve daha konforlu yaşamak mümkündür.
Toprakta bulunan nem ve de basınçsız su yapının gözeneklerinden geçer ve yapı içinde küflenme, mantar gibi durumlara neden olur. Sıvaların çatlayıp dökülmemesi, ahşap gibi malzemelerin ise çürümemesi için su yalıtım sistemi oldukça önemlidir.
Membran Nedir?
Binaların su ile temasında zarar almaması ve içeriye ya da dışarıya bir su geçişi olmaması için kullanılan malzemenin genel bir adıdır. Sadece bir membran türü bulunmaz. Hem fiyatına hem de kalitesine göre birçok membran türü vardır.
Yapılar sızıntı suları, geçici veya sürekli olan basınçlı yer altı sularına maruz kalır. Eğer su yalıtımı zorunlu olmazsa deprem daha faza can yakar. Depremin ardından yapıların %79’unun çöktüğü gözlenmiş olduğundan İstanbul depreminin yapılara zarar vermesinin en önemli nedenlerinden biri de taşıyıcı sistemin çökmüş olmasıdır.
Yapının çevresinde uygulanacak olan drenaj çalışmaları sadece yer altında bulunan suyun basıncısını düşürmede etkili olur. Ancak betonun su geçirimsizlik özelliği ile hazırlanması sonucu su yalıtımını tam olarak sağlamaz. Yalıtılmamış olan yüzeylerden betonarmenin bünyesine girecek olan su ise çelik donatıda korozyona sebep olur. Korozyon ise yapının ömrünü kısaltacak olan en korkunç sonuçlardan biridir. Ancak polimer bitüm modifiyeli olan ürünler ile yapının dışarısından bohçalama yöntemi adı verilen sistemle yapılan su yalıtımı ise korozyonu önleyerek yapının ömrünü uzatır.
Membran kaplama nasıl yapılır sorusuna çatının tipi ve mevsimin ne olduğu gibi önemli bilgiler eklenmelidir. Bu bilgiler esasında doğru membran sistemi uygulanabilir. Özellikle de betonarme çatıların performansı ile uzun süre kullanılabilmesi su yalıtımı gibi durumlara bağlıdır. Isı yalıtımı su yalıtımın altına döşenerek bu iki sistem birlikte kullanılır ve hem güç tasarrufu hem de ekonomik kar sağlanır.
Su yalıtım membranı altında oluşan yoğuşma ve hava kabarcıklarını önlemek amacıyla yapı betonu ve ısı yalıtımı arasına buhar kesicinin eklenmesi gerekir. Binaların su yalıtımında kullanılan çeşitli su yalıtım malzemeleri arasında bitümlü yalıtım örtüleri de bulunur. Bitümlü su yalıtım örtüleri dünya üzerinde su yalıtımı için en fazla kullanılan malzemedir ve zamanla değişime uğramıştır.
Bitümlü membran yapıların suyun getirdiği olumsuz etkilerden korunmaları için çatılara, köprülere, teraslara, temellere, perdelere ve diğer suya maruz kalan yapılara uygulanan su yalıtımı için kullanılan bir malzemedir.
Membranlar kaça ayrılırlar?
Membranlar iki ye ayrılır. Polyester keçe taşıyıcılı membranlar ve camtülü taşıyıcılı membranlar. Peki, PVC membran nedir? PVC folyonun yüzey malzemesi Avrupa’dan ithal ediliyor ve dünya sağlık örgütünden de onay almış olan bir ürün olarak kanserojen madde de içermemektedir. Yüzeyinde ise anti bakteri yüzey plası vardır ve bu nedenle bakteri de tutmaz.
PVC Membran neden kullanılmalı?
Güvenli bir şekilde tek kat uygulama kolaylığı bulunan PVC membran tercih edilir. İklim şartlarına ise uyumlu olması nedeniyle çok amaçlı bir kullanım ömrü sunar. Diğer ürünlere göre yüksek kalitede bulunmasıyla ürün güvencesi de oldukça yüksektir. Elastikiyeti de yüksek olması nedeniyle yüksek mekanik dayanım özelliği gösterir. Sıcak hava kaynağı sayesinde mükemmel bir birleşim gösterir. Bitki köklerine dayanıklı olması ile ağaçların su yalıtım sistemini yok etmesine ve zarar vermesine izin vermez. Su sızdırma eşiği oldukça yüksektir ve su yalıtım işleminde kullanılması en uygun malzemedir. Alevin yayılmasına ve yangına karşı dayanıklılık gösterir. Çevre dostu ve geri dönüşümlü olma özelliği ile de daha fazla tercih edilme sebebidir. Ayrıca bir zarar gördüğünde kolay tamir edilebilme özeliği vardır. Nefes alma özelliği ile de buharı geçirir ve bu sayede daha dayanıklı bir hale bürünür.
Membran çatı izolasyonu yapılacak olan çatı, teras gibi alanlara doğru membran Seçimi için son derece özen gösterilmelidir. Düz ya da %5 eğimli olan çatılara iki kat membran uygulanması alt kat membranların cam tülü ikinci kat ise polyester donatılı olması gerekir. Membran seçimi yapılırken iklimin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Membranın yapışacağı zemin ise kuru ve temiz olması gerekir. Zemine bir kat likit astar sürülmelidir.
Üstteki membranın zemine ya da alt membrana değmesi durumunda tüm yüzeye şalumo ile eritme sistemi yapılır. Membran ruloları ise en ve boydan 10 cm olmalıdır. Membran sıraları tüm katlarda dik önde döşenmeli ve ekleme yerlerinin üst üste gelmemesine de dikkat edilmelidir.
Teras ve eğimli betonarme çatılarda, temel perde yalıtımı ve bohçalamada, ıslak ve sulu zeminlerin su yalıtımında ve arduvazlı membran çatı yapımında membran uygulanır. Çatı tiplerine öre farklı membranlar ve su yalıtım sistemleri uygulanır. Ahşap ya da metal çatılarda membran çatı kullanılırken teras ve yatay çatılarda seramik bazlı olan ve çimento ile kristalize edilmiş olan malzemeler kullanılır.
Membran örtü anlamına gelir ve temel amaç çatıların suya karşı dayanıklı olmasını sağlamaktır. Standart membran çatılar, epiderm membran çatılar ve PVC membran çatılar olarak farklı membran çeşitleri vardır. Mevsimsel olarak değişiklik gösteren bu malzemeler çatlaklar için kullanılıyorsa kristalize edilmiş olan malzemeler kullanılır.